Nealko panáky Samurai Shot? Prevádzkari a barmani si klopali po čele

Na začiatku ho oslovil kamarát a chcel vedieť, čo si myslí o nealko panáku. Ubehlo 6 rokov a dnes už sa ako spoločníci so svojim Samurai Shotom presekávajú na českom trhu na pulty nielen domácností, ale aj k známym osobnostiam.

Martin Solnička pracoval v realitách, a keď mu jeho známy pod prezývkou Čajomír predstavil svoj nápad, bol zo začiatku mierne skeptický. Ako však v rozhovore s nadšením dodáva, tak ako veľa vecí v jeho živote, všetko zmenila obyčajná náhoda a dnes sa z ich Samurai Shotu stáva pojem. Ako sa stal z Martina čajový majster, aký ich panák pripomína tradičný anglický čaj a ako je to s kávou a ich panákmi sa dočítate v prvej časti nášho rozhovoru. 

Váš spoločník bol pred Samurai Shot kulisár v divadle. Čomu ste sa pred Samurai Shotom venoval vy?

Pred Samurai Shotom som robil veľa vecí, po škole som nastúpil do KPMG poradenstva, tam som pracoval pár rokov a potom som odišiel založiť svoj vlastný online projekt na správu osobných financií. Ten som po pár rokoch odpredal. Nebola to vec, ktorej som sa chcel venovať dlhodobo. Potom som pracoval a dodnes čiastočne pracujem v realitách, je to vec, ktorá ma stále baví.

Takže prácu v Samurai Shote stále kombinujem s tými realitami, aj keď musím povedať, že ten pomer sa otáča, keď som prišiel do Samurai Shotu, boli to 100 % tie reality a teraz sú už len takým zlomom a väčšinu času tvorí práca pre Samurai Shot.

Financie a reality, to má od čaju celkom ďaleko….

Je to viac menej náhoda, tak ako reality, tak aj Samurai Shot. Tie veci sa vždy ku mne cez niekoho dostali, vo všetkých tých firmách. Ja som Jaromíra poznal ako človeka, ktorý sa venuje čaju a on ma raz oslovil s tým, že má nápad na tento nealkoholický panák a zaujímalo ho len, čo si o tom myslím a tak sme zašli na kávu a tam mi o tom porozprával. Tam sa to vlastne zrodilo, nápad je jeho, čaju sa venuje dlhodobo a prišiel s tým ako s nápadom na inovatívny produkt.

Zo začiatku sa mi to zdalo trochu zvláštne, hovoril som si, nealkoholický panák

Ako sa vám jeho nápad na začiatku pozdával?

Musím sa priznať, zo začiatku sa mi to zdalo trochu zvláštne, hovoril som si nealkoholický panák… (smiech) Ale dva dni na to, ako sme sa stretli, môj kamarát slávil synove narodeniny, bola to vlastne neplánovaná akcia v deň, keď sa ten chlapec narodil a polovica ľudí prišla na autách, z práce, museli ísť uložiť deti a pripíjali si tam s minerálkou.

A ja som si hovoril, že keby tam majú toho nealko panáka a niekto im ho ponúkne, tak si to predsa tí ľudia dajú. A to už mi prišlo zaujímavé. Plno mojich známych má bar, reštaurácie, gastro a videl som priestor pre toho Jaromíra a jeho nápad. Premýšlal som, či to má na trhu niekde uplatnenie a ako s tým pokračovať ďalej.

Mali ste teda originálny produkt. Ako ste pokračovali ďalej?

Po pol roku od prvotného nápadu to už dostalo reálnejšiu formu, Jaromír mal názov, prvotnú grafiku aj prvú príchuť. To je mimochodom tá najviac horká príchuť Bittergreen. . A to bola chuťovo fakt sila a hovoril som mu, že ak chce ísť s týmto do mainstreamu, tak to je fakt husté.  

Na začiatku usporiadal crowdfunding aby vyzbieral financie na uvarenie prvej dávky a to sa mu podarilo. Tým si overil, že to má zmysel a je o to záujem. Ten produkt sa mi páčil, čím ďalej tým viac, a postupne sa moje investované peniaze premenili na podiel a dnes sme spoločníci 50/50. Dnes to je 6 rokov, čo sa tomu spolu venujeme a ten prvotný nápad sme premenili na firmu.

Dnes už u nás ťažko nájdete bar, ktorý by nepoznal pojem nealko panák

Čo sa za tých 6 rokov zmenilo?

Na jednu stranu tých 6 rokov v kontexte vývoja trhu nie je až tak dlho, na druhú stranu je tam vidieť veľký posun vo vnímaní aj čo sa týka zahraničných trendov prichádzajúcich do Čiech. Keď sme začali, prvotná myšlienka bola, že sme to chceli mieriť na reštaurácie, bary a gastroscénu. Na začiatku si však prevádzkári a barmani klopali po čele a hovorili si, prečo by chcel niekto piť nealko panák.

Vy ste sa ja tak držali vášho nápadu.

My sme však potenciál videli aj v tom, že kým v zahraničí sa už dlho pili nealko pivá a bezkofeínová káva, tak tu sa na to stále dívali cez prsty. Pritom v Rakúsku a v Nemecku ste si už pred 10 rokmi mohli bežne kúpiť nealkoholické pivo. Dnes však už aj u nás ťažko nájdete bar, ktorý by nepoznal pojem nealko panák.

Časom sme však zistili, že nie sme a nechceme byť náhrada ginu alebo vodky. Nie sme drink, ktorý si dá niekto namiesto rumu a koly. Náš panák je netradičná forma toho pitia. Je to čisto prírodný nápoj a chceme prinášať čistú energiu účinkov čaju. Tie účinky nie sú moc známe, pretože to, čo sa u nás bežne pije je v tej koncentrácií tak nízke, že je to vlastne obyčajný horúci nápoj.

Čaj tu je skôr taký nápoj pre chuť.

To samo o sebe nie je zlé, ale náš zmysel je priniesť tú čistú energiu prírodného teínu, ktorý sa v čaji nachádza. A pije sa formou panáka, čo tomu dodáva trochu vtipný rozmer. Ľudia to však mimo barov pijú napríklad doma, alebo na pracovnej schôdzke. A to je na tom trochu vtipné, ľudia prídu autom, dajú si panáka a odídu autom. (smiech)

Zmenil sa váš vzťah k čaju v Samurai Shote? Väčšina ľudí si predsa len spája čaj so sáčkom, alebo sušenými bylinkami, ktoré zalejú horúcou vodou.

Tým, že mám k tomu teraz väčší prístup a ochutnal som viac druhov čaju, tak sa samozrejme zmenil. Ja som mal čaj rád aj predtým, ale nebol som typický čajomil, čo vkuse vysedáva po čajovniach. Sypaný čaj mám rád, ale za tú dobu, čo to robíme, sa tá frekvencia, počet vypitých druhov a čo som sa všetko dozvedel, tak ma to strašne baví. 

A pitie čaju ako rituál? Ako to máte s vašimi panákmi?

Rituál asi skôr nie, tým, že sme spolu denne, máme mnoho schôdzok a s každým si pripijeme, tak ich nejaký počet vypijem. Ale nemám to ako rituál, že ráno po príchode si dám panáka, na obed si dám panáka, mám to tak rôzne. Ale vypijeme ich celkom dosť.

Váš panák sa dá pridať do koktailov, kombinovať s alkoholom… Skúšali ste do vašich panákov pridať mlieko ako to robia Angličania? 

Jeden z druhov, ktorý vyrábame, je Masala Spicy a masala je známa ako typický mliečny drink. Je to nápoj z indického čaju a korenia, pije sa vo veľkom v čajovniach a je to veľmi obľúbený drink. Masala Spicy sme špeciálne vyrobili tak, že je to panák a keď sa zaleje s deci, až s deci a pol horúceho mlieka, tak máte v úvodzovkách bez práce kvalitný nápoj, ktorý je tou prípravou na úrovni toho, čo by ste normálne robil dlhú dobu.

Skúsili ste s mliekom skombinovať aj iné príchute a dať si to len tak ako bežný panák?

Tie ostatné druhy moc s mliekom nepijeme, ale v tomto sa s kolegom rozchádzame, ja mám skôr môj laický pohľad.  Napríklad mne strašne chutí jazmínový čaj s mliekom a medom a to je pre človeka, čo sa do čaju vyzná to, ako keby ste si do kvalitného vína naliali kolu a vždy sa tomu smejeme, ale testujeme a skúšame rôzne formy. Ale je to tak, ako ste zmienil, panák je jeden zo spôsobov toho pitia, mieša sa to aj s alkoholom, vodou,… to množstvo teínu, ktoré do seba dostanete je stále rovnaké.

V našich panákoch je veľa kofeínu a sú piteľné a to by nešlo urobiť s každým čajom

Takže s kolegom sa občas nezhodnete čo pridávať do Samurai Shotu?

No jasné. (smiech) Ale je to tak, že tú receptúru zostavuje Jaromír. Receptúra je pomerne ustálená, takže si napríklad povieme, aký typ čaju alebo čo by sme chceli urobiť, ako napríklad sekt a aj akým smerom sa vydáme. Väčšinou je to teda tak, že príde s nejakým nápadom alebo rôznymi verziami a tie ochutnávame, ladíme a presne tak, ja som v tomto zástupca skôr takého mainstreamu, bežného konzumenta, ktorý rozmýšľa, či by si to kúpil alebo ochutnal. Ale nemáme nad tým nejaké dramatické hádky, tých chutí je toľko, že sa vždy na niečom zhodneme.

Dočítal som sa, že chuť čaju ovplyvňuje aj nadmorská výška, pôda… Vyberáte si do Samurai Shotu špecifické čaje, ktoré neskôr ovplyvnia výsledok?

Ten náš druh prípravy je špecifický, je to dlhá silná extrakcia v horúcom kúpeli a nie každý druh čaju by sa na to hodil, pretože by to mohlo zmeniť, alebo dokonca zničiť chuť daného čaju. V našich panákoch je veľa kofeínu a sú piteľné a to by nešlo urobiť s každým čajom. A musí to dávať aj ekonomický zmysel, urobiť fľašu z čaju, ktorý stojí 100 eur za 100 g, tak tú fľašu v živote nepredáte. Takže musíme hľadať kompromis a vyberať kvalitné čaje z ktorých to ide urobiť.

Aké sú ešte rozdiely v klasickom spracovaní obyčajného čaju a vašom panáku?

Väčšinou je to tak, že máte na obale len obrázok čaju a nejakú ovocnú príchuť, ale v tom zložení sa dozviete, že to je stopové množstvo. V drvivej väčšine sú to sladké vody s čajovou príchuťou. 

Všetky naše nápoje sú vyrobené z pravého listového čaju lúhovaním, tak, ako sa pripravuje pravý čaj. A preto to má aj ten efekt, ktorý čaj ponúka a tá koncentrácia kofeínu – čajového teínu je tak vysoká.    

Okrem výberu čaju a lúhovania, čo ešte ovplyvňuje chuť Samurai Shotu?

Niektoré druhy sladíme trstinovým cukrom, niektorú sú zas menej sladké. Používame ale aj rôzne arómy, používame zmes aromatizovaného čaju – máme tam vôňu liči, kvety ruže, grepu,… Sú to prírodné arómy, ktoré v tom čaji sú a ktoré s tým čajom miešané. Pri samotnej príprave je to doba lúhovania a teplota. To už súvisí s tým, koľko látok a kofeínu do toho extraktu dostanete, pretože záleží ako dlho a pri akej teplote to lúhujete.

Koľko čaju musím vypiť, aby bol efekt ako pri vašom nápoji?

Záleží to samozrejme od druhu, ale ak to zovšeobecním, tak pri jednom až dvoch panákoch sa dostanete na zhruba konvičku čaju. Ten najsilnejší má efekt pri jednom panáku a pri tých slabších to budú dva panáky. Do jednej fľaše používame 50 gramov čaju, čo je pri desiatich panákoch, 5 gramov čaju na panák.

Zo 4 až 5 gramov čaju si robíte konvičku čaju. Úplne to takto pomerovo prepočítavať nejde, čajový a kávový kofeín sa v tele viaže trochu inak, ale najsilnejší čajový panák má približne silu ako dve espressá a ten slabší ako jedno espresso. Takže taký rýchly nakopávač.

Čajový a kávový kofeín, aký je medzi nimi rozdiel?

Kým kávový kofeín zvyšuje krvný tlak, čajový kofeín ide rovno do hlavy. Po jeho vypití budete cítiť takú prebudenosť, keď to preženiete až roztržitosť a pomáha s trávením. Takže po jedle je to príjemné na ukľudnenie, ale ak toho vypijete priveľa nalačno, môže vám byť ťažko a potom pomôže vypiť veľa vody.

Nehovoríme, že každý, kto pije kávu, by mal prejsť na naše shoty, je to skôr o kombinácii.

Ľudí, čo pijú kávu asi vaša odpoveď moc nepoteší.

My kávu pijeme tiež, ten náš nápoj je skôr taký funkčný drink. Nehovoríme, že každý, kto pije kávu, by mal prejsť na naše shoty, je to skôr kombinácia. Káva je rituálny nápoj. Vstanete, prídete do práce a máte zvyk si dať kávu… Ja to už mám tak, že kávu nepijem, aby som sa povzbudil, mám na to proste chuť. Ale ak som na po obede unavený, alebo som po veľkom obede, tak si dám práve nášho panáka.

Jednoducho náš panák je skvelý, keď potrebujete povzbudiť, ľudia si to dávajú po športe, vo fitku, pri šoférovaní, pri učení,…Takže ten Samurai Shot je viac funkčný a piť by ste ho mali, keď sa potrebujete sústrediť, alebo byť viac nabudený a kávu si dáte, kedykoľvek na ňu máte chuť.

Už sa vám poďakoval nejaký študent, že mu Samurai Shot zachránil skúšku?

Áno. (smiech) Už sme dostali také nadšené reakcie, práve od študentov, ale to, že pijete Samurai Shot negarantuje, že urobíte skúšku. Máme ale aj dobré reakcie od ľudí, čo napríklad šoférovali na dovolenku do Chorvátska, že hladko prešli celú cestu bez spánku. A študenti, čo zvykli piť cez skúškové energetické nápoje to postupne vymenili za náš nápoj, lebo je to stráviteľnejšie pre telo a nie je to presladené. Dnes ľudí dosť zaujíma aj zloženie toho nápoja a čo dávajú do svojho tela.

A aké sú prvotné reakcie na váš nápoj?

Samozřejmě záleží na druhu. Když si někdo dá ten nevíce hořký, který mimochodem nabízíme každému jako první, tak poví, že je hořký. Někomu ale ta hořkost chutná, typicky lidem, kteří pijí převážně silné sypané čaje nebo chodí do čajoven. Pro ně je to typická čajová chuť. Ten, kdo takový čaj nepije nebo nemá rád hořké, se otřese. 

Záleží samozrejme od druhu. Keby si dá každý ten najviac horký nápoj, ktorý tu mimochodom každému ponúkame ako prvý, tak povie, že je horký. Niekomu však tá horkosť chutí, typicky ľudom, ktorí pijú prevažne silné sypané čaje alebo chodia do čajovní. Ich reakcia je, že im to chutí a je to pre nich typická čajová chuť. Ten kto čaj nepije, alebo nemá rád horké chute, ten sa strasie.

My v tej najviac horkej verzii Bittergreen máme ešte pridanú bylinu cezmínu veľkolistú a ona spôsobí taký zvláštny sladký dojazd, takže ten panák vám približne po pár sekundách až minúte pomaly zoslabne v ústach. Takže tie reakcie sú rôzne, ale vo väčšine sú to veľmi pozitívne reakcie, mnohým to príde zaujímavé. Potom už záleží od preferencií, niektorí chcú menej horký druh, niekto sladký, niektorí preferujú určité arómy a vône. 

Ktorý váš drink by ste odporučili úplnému začiatočníkovi?

Keďže k nám prichádza plno začiatočníkov, ktorý nás nepoznajú, tak im väčšinou dáme prelet našimi panákmi. Väčšinou sa aj pýtame, ak je niekto diabetik alebo nemá rád horké chute, niečo vynecháme, ale dnes máme 8 druhov a je tam veľký prierez chutí od horkej, sladkej po zemitú a vždy sa nájde niečo, čo danému človeku sadne. 

Občas sa to aj mení, niekto má obdobie keď má rád horké chute, niekto vyjde z cukrárne a nemá chuť na sladké a dá si niečo ostrejšie. Z tých 8 chutí je každá naozaj odlišná a nestane sa vám, že by ste si povedali tak tu cítim bylinky a je to podobné ako táto príchuť. Tie chute sú naozaj veľmi odlišné. Spravidla ale dávame ochutnávku, nech si každý urobí predstavu a je to veľmi individuálne.

Mohlo by vás zaujímať:

Navigácia v článku

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoslaním správy súhlasíte s podmienkami ochrany osobných údajov