Milan Kozický zavesil právnickú profesiu na klinec, aby sa mohol naplno venovať svojmu hobby – včelárstvu. Z koníčka sa postupne stalo plnohodnotné podnikanie a dnes medy e-shopu Medáreň zbierajú medzinárodné ocenenia a skončili aj na pápežskom stolci vo Vatikáne.
Istý čas ste žil v Austrálii. Ako to je so včelami a včelárstvom na opačnom konci sveta?
Áno, včelárstvo samozrejme funguje aj v Austrálii. Navštívil som tam mnohé včelie farmy nielen v Austrálii, ale aj na Novom Zélande a vlastne na mnohých iných miestach po svete. Napríklad v Ázii tiež veľmi dobre funguje včelárstvo. V Austrálii majú veľmi dobre zvládnutý marketing a je tam aj veľmi dobrá podpora zo strany štátu.
Celkovo sú tam so včelárstvom o trochu ďalej ako u nás na Slovensku, aj keď treba na druhej strane povedať, že slovenské medy možno považovať za veľmi kvalitné – získali a získavajú mnohé medzinárodné ocenenia. Zo spomínanej Austrálie ponúkame na našom e-shope kvalitný Manuka med, ktorý tam vyrábajú.
Spomenuli ste podporu od štátu. Ako to je na Slovensku?
Podľa môjho subjektívneho názoru je podpora včelárenia nedostatočná. Nejaká podpora tam síce je, napríklad, za opeľovaciu činnosť, teda za opeľovanie ročne na jeden úľ dostávam štyri eurá. Z toho ešte platím členské Zväzu včelárov, asi dve eurá, čiže veľká časť toho ide na to členské.
Je tu ešte možnosť dostať podporu na rôzne technológie, ale to tiež nepovažujem za nič relevantné. Mám za to, že štát by mal viac podporovať včelárov, či už organizovaných vo včelárskych zväzoch, ale aj tých neorganizovaných.
Vyštudovali ste právo, mali ste skúsenosti zo zahraničia. Čo vás vlastne viedlo k tomu začať sa živiť rukami a rozbehnúť kariéru úplne iným smerom?
Keď mám byť úprimný, neplánoval som byť včelárom v mladom veku. Môj otec, dedo a pradedo včely mali a ja som to bral ako takú pokojnú prácu. Chcel som si to nechať až na dôchodok s tým, že to má teraz čas, keďže som veľa cestoval a mal som pocit, že na včely by mi neostal čas.
Taktiež som sa venoval svojej právnej praxi a to bola často pomerne stresujúca práca. Právo som robil desať rokov a nenachádzal som v tej práci uspokojenie a nechcel som sa právu venovať celý svoj život, nevidel som v tej práci zmysel môjho života.
Takže ste dal výpoveď a rovno kúpil prvé úle, alebo ste začal pozvoľna?
Najprv som sa rozhodol, že začnem so včelárstvom ako s hobby. Vôbec som neplánoval, že by som mal o 5 rokov veľkú firmu alebo niečo podobné. Dopyt po našich včelích produktoch však z roka na rok rástol, každý rok približne o sto percent, už som to sám nezvládal a zamestnal som ešte jednu zamestnankyňu.
Momentálne máme e-shop a vlastný obchod v Bratislave, kde predáváme včelie produkty, a mimo toho v predajni ponúkame aj rôzne produkty, nástroje, technológie pre včelárov. Ponúkame tiež kurzy pre začínajúcich včelárov a veľmi obľúbené prednášky pre deti o včelách.
Váš pradedo začal včeláriť v 40. rokoch, čo sa za tú dobu zmenilo a je niečo, čo je stále osvedčený postup?
Zmenilo sa toho veľmi veľa a stále je sa čo učiť, každým rokom sa objavujú nové štúdie a včelárstvo sa posúva ďalej. Čo sa napríklad zmenilo sú úle – majú odnímateľné dno, čo je veľká výhoda pri ošetrovaní včelstva. Existujú už aj šľachtené včely, ktoré majú vyššiu znášku medu, menej chorôb a podobne.
A čo je rovnaké? Prístup včelárov. (úsmev) Majú radi svoje remeslo a robia ho s láskou. Včelárstvo sa nedá robiť len pre peniaze a toto sa podľa mňa nezmenilo ani za posledných sto rokov.
Otázku, či vás poštípali včely asi dostávate často, je niečo o vzťahu včela – včelár, alebo včelárstve, čo nie je všeobecne známe?
Na túto otázku by sa dali písať dlhé eseje. Toho zaujímavého a menej známeho širokej verejnosti je veľa. Napríklad včelie spoločenstvo je unikátne, každá včela presne vie akú má úlohu, pretože robotnice žijú len cca 40 dní a tak musí byť ich práca efektívna. Pracuje celý deň aj noc a keď si oddýchne je to denne len približne na 20 minút.
Počas dňa nosí do úľa nektár a peľ a v noci odparuje vodu z nektáru. Po odparení vody na zhruba 18 percent vzniká zrelý med a tento včela zaviečkuje do bunky. Z toho vyplýva, že med vzniká vo včeľom úli a teda med včely do úľa nenosia. Zaujímavé je aj to, že každá včela presne vie, čo má robiť. Či už je čistička, stavbárka, krmička, strážkyňa, lietavka…tieto úlohy sa včelám menia s pribúdajúcim vekom.
Aký je rozdiel medzi trvalo udržateľným včelárstvom aké robíte vy a medzi klasickým?
Snažím sa k včelám správať dobre, napríklad vyhýbam sa chémii pri liečení včelstiev. Samozrejme sú včelári, čo chémiu používajú a nie je to niečo negatívne, ale ja na liečenie včiel používam ekologické prípravky, napríklad ekopol. Ten slúži na ničenie klieštika včelieho – najväčšieho nepriateľa včiel.
Ďalšia vec, ktorú robím inak a myslím, že správne, je, že veľkú časť medu nechávam vždy včelám. Včelí úľ je zložený z plodiska a medníka. V plodisku kladie včelia matka vajíčka a je tam vždy aj med aj peľ a to včelám vždy nechávam. Nie som určite jediný na svete, kto to robí týmto spôsobom, verím, že takto sa ku včelám správa väčšina včelárov, no podľa mojich skúseností mnohí to robia dosť nešetrne.
Vy váš med pestujete aj na horských lúkach. Aký je rozdiel medzi týmto medom a tým zo záhrady? A sú rozdiely medzi horským medom zo Slovenska a napríklad zo Švajčiarska?
Áno je tam rozdiel. Med vytvárajú včely z nektáru a ten je rôzny – z rôznych kvetov. Iný med je potom z lipy, lesného malinčia alebo agátový med. Rozdiel je aj medzi našim lesným medom a medom zo Švajčiarska, je tam iný peľ ako u nás. Aj veterinárna správa pri skúmaní medu dokáže podľa peľových zŕn odhaliť pôvod medu. Pravdou ale je, že ten rozdiel často bežný konzument medu nespozná.
Ako viete rozlíšiť, či ide o med lipový, agátový, gaštanový a podobne?
Túto otázku dostávam veľmi často. Hovorí sa, že včela je verná kvetu. Znamená to, že včela do úľa nosí nektár vždy z jedného konkrétneho druhu kvetov. Až keď už uvedená rastlina nemá žiaden nektár, presedlá na iný. Keďže žijem so včelami, sledujem, čo a kedy kvitne a tak to viem ľahko rozlíšiť. Úloha včelára je práve v tom, odobrať med z úľov včas, aby sa med nezmiešal s nektárom z iných kvetov.
Teraz prejdeme k medu vo vašej ponuke, agátový, slnečnicový,…. rozdiel bude v chuti a farbe. Sú ale rozdiely, ktoré sú možno bežnému konzumentovi skryté?
Okrem farby a chuti sa robia rôzne laboratórne testy na glukózu a fruktózu, ktoré má každý med, ale v trochu inom pomere. Agátový med kryštalizuje najpomalšie, teda vydrží v tekutom stave niekedy aj dva tri roky a to preto, lebo obsahuje viac fruktózy ako glukózy.
Ďalej sa robia rôzne testy a skúšky na súťažiach medov. Med sa tam nehodnotí len senzoricky – teda čistota, chuť, vôňa, chuť, farba atď. Testy sú napríklad na to, či med neobsahuje rôzne antibiotiká, rôzne látky alebo či ten med nebol príliš ohrievaný, teda, či nemá príliš vysoké tvz. HMF.
Na vašom e-shope je asi každý produkt, ktorý sa týka včelárstva alebo súvisí s medom. Jediné čo vám v e-shope chýba je med a cbd, ktoré je teraz populárne. Zabudol som na niečo?
Mám v ponuke med s konope, ale to je manuka med z Austrálie, o ktorý je veľký záujem. Vypýtali si to ľudia, bol po tom dopyt a tak som sa rozhodol, že aj tento med budem distribuovať v ÉU. Mám v ponuke značku Bioseta Organics z Austrálie, a sme asi jediný, ktorí ju v Európe distribuujú. No produkty z medu, ktoré na mojom e-shope chýbajú je napríklad pivo z medu a sviečky, ale tie plánujem vyrábať a predávať už čoskoro.
Máte aj zásoby? Napríklad zmena počasia, uhynie kolónia, alebo by ju niekto zničil/poškodil? Vy tak môžete prísť o značnú časť produkcie alebo sa mýlim?
Zásob samozrejme mám relatívne dosť, aj keď zásoby medu nie sú neobmedzené. A samozrejme stane sa, že sa minie aj niektorý z druhov medu v našej ponuke a vtedy len prepnem v e-shope, že je nedostupný. Problémom sú aj krádeže. Moju farmu už dvakrát vykradli, zlodeji rozbili vybavenie a ukradli med a technológie. Zlodeja sa bohužiaľ vypátrať nepodarilo.
To že vám niekto vykradne úľ, alebo ho zničí… ide o konkurenciu alebo sa len chce niekto dostať k medu zadarmo?
Ťažko povedať. Je to ako asi so všetkými krádežami. Keď vám niekto ukradne bicykel, je to preto, že chce bicykel. Či už ho predať alebo používať. V našom prípade niekto jednoducho chcel med a rozhodol sa, že jednoduchšie ho bude ukradnúť ako ho získať poctivým včelárením.
Na Slovensku boli bohužiaľ aj prípady, keď v noci prišiel kamión a naložili doň všetky úle a odviezli ich do zahraničia. Hodnota nového úľa aj so včelstvom je približne 2000 až 300 eur, takže ak má niekto tristo včelích rodín, zlodeji vedia narobiť veľké škody. Nechcem sa moc k tomu vracať, pozerám sa radšej dopredu.
Ktorý produkt je na e-shope najobľúbenejší? Je to klasický med v sklenenom pohári?
Áno je to klasický med v pohári, ale počas covidu to bola aj propolisová tinktúra. Propolisová tinktúra pôsobí antivírusovo a antibakteriálne, často sa označuje ako prírodné antibiotikum.
Spomínaný manuka med z Austrálie má tiež antibakteriálne vlastnosti a dopyt po ňom v poslednej dobe tiež výrazne narástol o stovky percent. Veľmi obľúbené sú naše ochutené medy a aj medy s bylinkami.
Kto je vašim cieľovým zákazníkom? Mladší alebo starší ľudia? Pri mede sa to odhaduje ťažšie, ako pri proteínovej tyčinke.
Mojou ambíciou nie je predávať med úplne každému. To ani nie je možné, pretože nemám toľko medu (smiech) Ak teda niekto nechce môj med, lebo sa mu zdá drahý, je to úplne v poriadku. Ak chce niekto lacný med za 3-4 eurá, nájde ho v v rôznych obchodných reťazcoch. Ak chce niekto kvalitu, kúpi si med priamo od včelára.
Pri spracovaní medu používam nerezové nástroje a nádoby, čo nie je najlacnejšie a samozrejme to tiež dvíha finálnu cenu konečného produktu. Takže, povedal by som, že môj cieľový zákazník je niekto kto má rád prírodu a prírodné produkty a vie oceniť kvalitu. Raz sa mi stalo, že jedna pani nekúpila môj med len preto, že podľa jej vyjadrenia pohár s etiketou vyzerá príliš dobre akoby bol zo zahraničia. 😊
So spomínaným e-shopom ste začali hneď? A prečo práve Shoptet?
Na začiatku som predával med priamo z dvora, ale potom som si na úkažku urobil e-shop v Joomle pre priateľov a známych, aby si vedeli pozrieť môj sortiment. Ako však začali pribúdať objednávky od cudzích ľudí, Joomla, aj keď bola lacná a zadarmo, prestala vyhovovať mojím potrebám. Začal som hľadať nové riešenie a na Shoptet som natrafil úplnou náhodou a poriadne som to preskúmal, páčili sa mi hlavne doplnky, ktoré v Joomle chýbali.
Rozhodol som sa, že do Shoptetu zainvestujem, aj keď bol na prvý pohľad drahší, z dlhodobého hľadiska mi toto rozhodnutie ušetrilo veľa času na činnostiach, ktoré Shoptet, na rozdiel od Joomly, zvládne automaticky. Pre mňa je to vhodné riešenie a som spokojný aj s podporou. Keď niečo potrebujem v priebehu dňa je vždy všetko vyriešené.
Zmienili ste doplnky. Ktoré na vašom e-shope používate?
Keďže mám obchodných partnerov používam Veľkoobchod. Objednávajú rovno cez e-shop, takže nemusím vystavovať manuálne rôzne faktúry. Balíkobot všetko urobí za mňa, keď napríklad predávam cez Packetu, nemusím ručne vypisovať štítky a je to automaticky, čo mi ušetrí plno práce.
Strážny Pes je super keď vidím, že je niečo vypredané a má o to stále záujem veľa ľudí, tak viem, že po naskladnení príde množstvo objednávok. Používam aj Najpredávanejšie, Súvisiace a Podobné produkty, ale to je asi štandard a ešte napríklad aj Základné SEO.
Máte veľa ocenení, ktoré si ceníte najviac?
Tak asi to prvé. Poslal som medy do súťaže v Kazachstane, súťažil som prvýkrát, a získal som bronzovú medailu za agátový med. Potešilo ma aj to, že sa náš med sa dostal vďaka môjmu dobrému priateľovi až na pápežský stolec, do Vatikánu, a zároveň, keď pápež nedávno navštívil Slovensko, tak opäť dostal náš med.
V roku 2022 sme v Slovinsku v súťaži AGRA získali bronzovú medailu za náš kvetový med. Taktiež sme získali strieborné medaile od Slovenskej akadémie vied za náš kvetový a agátový med vďaka vyššej antibakteriálnej aktivite našich medov.
Dostali ste potom z Vatikánu spätnú väzbu?
(smiech) Bohužiaľ priamo od pápeža spätnú väzbu nemám, neozval sa mi a nezavolal, ale predpokladám, že vo Vatikáne boli s našimi medmi spokojní.
Dnes je už všeobecne známy fakt, že bez včiel neprežijeme. Čo včelárstvo a jeho prežitie? Aká je jeho popularita medzi mladými?
Myslím si, že v poslednej dobe je viac mladých včelárov ako v minulosti, ale majú menej včiel. To znamená, že sú to najmä hobby včelári, čo je super, akurát že mnohí z nich potom na včely nemajú čas, nemajú čas na vzdelávanie, aby sa starali o včely tak ako treba.
Potom sa stáva, že sa často rozširujú rôzne choroby, ktoré by sa pri správnej starostlivosti až tak nešírili. , Keďže včela má dolet až tri až päť kilometrov kvôli jednému nezodpovednému včelárovi často trpia aj tí poctiví v jeho okolí.
Je niečo čo by ste chceli na záver odkázať našim čitateľom?
Teším sa z každého nového včelára, ale je dobré sa vždy poradiť so skúsenejšími včelármi. Je to síce ako medzi právnikmi, dvaja právnici a tri názory, toto platí často aj u včelárov. Treba si nájsť svoju cestu, ale je dobré sa zároveň poučiť z chýb ostatných, lepšie ako z vlastných. A takto to nie je len pri včelárení, ale aj pri podnikaní, asi nie je najlepšie a najlacnejšie učiť sa na vlastných chybách a je dobré si vypočuť názor skúsenejších.
Napísať komentár